Aktualności - Artykuły - Publikacje

  • Miażdżyca

    25.09.2018

    Miażdżyca

    Miażdżyca jest chorobą podstępną, która przez wiele lat może nie dawać widocznych objawów. Zwykledotyka osoby mające predyspozycje genetyczne, jednak jej przyczyną są również czynniki zewnętrzne, do których zalicza się niewłaściwą dietę, palenie tytoniu i małą aktywność fizyczną. Na wystąpienie miażdżycy ma także wpływ wysoki poziom „złego” cholesterolu, nadciśnienie czy otyłość, szczególnie brzuszna.

    Czym jest miażdżyca?

    Miażdżycą nazywany jest przewlekły proces zapalny, toczący się w błonie wewnętrznej tętnic. W wyniku nagromadzenia komórek zapalnych w ścianach naczyń powstają pasma tłuszczowe, które z czasem łączą się w tłuszczowo-włókniste struktury, nazywane blaszkami miażdżycowymi. Efektem tych zmian jest do zwężenia, a nawet całkowite zamknięcie światła naczyń krwionośnych.

    Objawy kliniczne miażdżycy najczęściej występują dopiero między 50. a 60. rokiem życia, podczas gdy pierwsze zmiany w naczyniach krwionośnych pojawiają się już u dzieci. Stąd tak ważne jest prowadzenie zdrowego trybu życia i unikanie czynników zwiększających ryzyko zachorowania.

    Jak dbać o siebie, żeby nie zachorować?

    Ryzyko rozwoju miażdżycy jest znacznie mniejsze u osób aktywnych fizycznie. Zalecane są zwłaszcza ćwiczenia aerobowe, np. jazda na rowerze, pływanie, spacery czy bieganie – najlepiej poświęcać na to 60 minut dziennie. Czynnikiem, który zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy, jest także palenie tytoniu oraz nadwaga czy otyłość. Dlatego warto rzucić palenie i dbać o prawidłową masę ciała, a w tym najbardziej pomoże odpowiednio zbilansowana dieta.

    Niemniej istotne jest kontrolowanie poziomu cholesterolu we krwi i w razie potrzeby stosowanie leków przepisanych przez lekarza. Badania profilaktyczne, o których również trzeba pamiętać, to regularne pomiary ciśnienia tętniczego krwi oraz poziomu cukru.

    Dieta w profilaktyce miażdżycy

    Po wpisaniu w wyszukiwarkę hasła „miażdżyca a dieta” można znaleźć wiele artykułów opisujących ten temat. Pewne jest, że ryzyko wystąpienia choroby znacząco zwiększa spożywanie izomerów trans kwasów tłuszczowych, które znajdują się w tłuszczach cukierniczych i smażalniczych, pieczywie cukierniczym, twardych margarynach i produktach typu fast food.

    Nasycone kwasy tłuszczowe najlepiej zastąpić zdrowymi tłuszczami roślinnymi, czyli olejem rzepakowym i oliwą z oliwek. Do diety warto wprowadzić duże ilości warzyw i owoców, które stanowią bogate źródło błonnika pokarmowego.

 

wstecz | strona główna


TwojeLeki.pl - katalog leków i chorób online.

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2012