Aktualności - Artykuły - Publikacje

  • Czosnek, jemioła, głóg. Naturalnie przeciw miażdżycy

    23.09.2014

    Czosnek, jemioła, głóg. Naturalnie przeciw miażdżycy


    Miażdżyca – podobnie jak wiele innych chorób, zaczyna się nieco niewinnie. Pierwsze jej objawy są często bagatelizowane, ponieważ nie są na tyle niezwykłe i uciążliwe, aby kojarzyć je z chorobą miażdżycową.

    W początkowej fazie choroby pojawiać się może zadyszka po biegu na pierwsze piętro czy ból łydek po krótkim spacerze. Podobne objawy mogą się objawiać przy wielu innych mniej poważnych chorobach lub schorzeniach. Między innymi dlatego często są bagatelizowane.

    Zmiana diety może pomóc

    Zapobieganie rozwojowi miażdżycy w dużej mierze łączy się ze stosowaniem diety o niskiej zawartości cholesterolu. Jeżeli poziom cholesterolu we krwi nie jest wysoki, skutecznym rozwiązaniem może się okazać przejście na dietę niskotłuszczową. Jej głównym założeniem jest zwiększenie spożycia warzyw oraz owoców, a unikanie wysokoprocentowych trunków, kofeiny oraz papierosów. Bardzo pomocne jest również systematyczne uprawianie sportu i unikanie stresów. Szacuje się, że niskotłuszczowa dieta jest w stanie obniżyć poziom cholesterolu o 10%.

    Postaw na naturę

    Nie ulega wątpliwości, że istnieje wiele czynników, które mniej lub bardziej sprzyjają rozwojowi miażdżycy. Na szczęście istnieje szeroka grupa produktów, które jej skutecznie przeciwdziałają. Specjaliści twierdzą, że dobrze skomponowana dieta to podstawa w profilaktyce miażdżycy. W jej skład powinny wchodzić przede wszystkim produkty słynne z dobroczynnego wpływu na układ krążenia. Do warzyw o wyjątkowych walorach prozdrowotnych w kontekście choroby miażdżycowej należą między innymi czosnek, głóg oraz jemioła. Unikalne kombinacje tych składników można znaleźć w niektórych gotowych preparatach na rynku.

    Czosnek doskonale sprawdza się w leczeniu wielu różnych chorób – nie inaczej jest także w przypadku przeciwdziałania miażdżycy. Dzięki zawartości związków siarkowych, czosnek skutecznie obniża ciśnienie krwi oraz zapobiega powstawaniu zatorów żylnych. Specjaliści twierdzą wręcz, że codzienne spożywanie jednego ząbka czosnku może spowodować obniżenie ryzyka wystąpienia zawału nawet o 50%. Jak najlepiej spożywać czosnek? Zależy to w dużej mierze od tolerancji tego dość charakterystycznego w smaku warzywa. Osoby, które mają wyraźny problem z jedzeniem surowego czosnku, mogą spróbować jego gotowania. Gotowanie nie powoduje obniżenia jego właściwości przeciw-zatorowych. Nie powinno się go natomiast smażyć.

    Jemioła, a może głóg?

    Jemioła słynie nie tylko z półpasożytniczego trybu życia, ale także – a może przede wszystkim – ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Jemioła doskonale obniża ciśnienie krwi i oddala zawroty głowy, będące wynikiem postępującej miażdżycy ogólnej. Dobrze sprawdza się także w przeciwdziałaniu innym objawom mniej lub bardziej postępującej miażdżycy – przytępieniu słuchu, drętwieniu nóg i rąk, czy często występujących szumach uszu.

    Głóg od lat jest prezentowany jako jedno z najbardziej skutecznych ziół chroniących serce i tętnice. Składnik, dzięki któremu głóg jest ziołem absolutnie wyjątkowym są tzw. flawonoidy. Przez wiele lat badań udało się udokumentować korzystny wpływ substancji czynnych głogu na krążenie wieńcowe. Należy zaznaczyć, iż działanie głogu nie jest bardzo silne, ale doskonale sprawdza się w wielu postaciach chorób serca – głównie w ich początkowych fazach rozwoju. Głóg pozwala także na stabilizowanie chorób przewlekłych.

    Gotowy preparat czosnek, jemioła, głóg dostępny jest w dziale Doppelherz na apo-discounter.pl

 

wstecz | strona główna


TwojeLeki.pl - katalog leków i chorób online.

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2012